Yvonne van der Zalm
Therapieën
Therapieën
Hypnotherapie
Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie die op een dieper bewustzijnsniveau doorwerkt dan de meeste andere therapieën vanwege het gebruik van trance. De omgeving lijkt dan enigszins te vervagen. Dit maakt de toegang tot het onderbewuste mogelijk, terwijl je toch alert blijft, en na de behandeling precies weet wat er is gebeurd. Hypnotherapie is een werkwijze waarbij het eigen herstellend vermogen geactiveerd wordt. Soms is trance (nog) niet aan de orde of minder geschikt, en wordt gewerkt met een combinatie van methoden, zoals counseling, ontspannings- of ademhalingsoefeningen, Voice Dialogue en/of NLP. Het doel hierbij is vooral ontspanning en inzicht. Kenmerkend voor de integratieve behandelwijze is dat lichamelijke processen via psychische weg kunnen worden beïnvloed. Na het intakegesprek wordt onderling besproken welke punten er specifiek naar voren komen en wat een goed behandelplan kan zijn. De volgende werkwijzen kunnen dan aan de orde komen: – Regressie en Innerlijk kindwerk – losmakingsrituelen – Ontspanningsoefeningen – Visualiseren Goed behandelbare klachten: Uit onderzoek blijkt dat een aantal lichamelijke klachten en ziektebeelden met hypnotherapie goed behandelbaar zijn, vooral psychosomatische klachten. Voorbeelden van goed behandelbare psychische klachten zijn: Pijnervaringen, angsten, fobieën, stress, rouw, (jeugd)trauma’s, innerlijke conflicten; problemen met zingeving, in de relatie, en op het werk. Ook valt te denken aan voorbereiding, begeleiding of verwerking bij lichamelijke ingrepen of aandoeningen. Bij uitstek is hypnotherapie geschikt bij het behandelen van vage klachten (solk), niet goed in je vel zitten, omgaan met verslavingen of anderszins ongewenst gedrag. Hieronder valt ook begeleiding bij afvallen en stoppen met roken. Ook zie ik mijzelf als brug tussen de reguliere gezondheidszorg (GGZ) en de alternatieve gezondheidszorg. Mocht iemand niet passen in de reguliere kadering of zijn er wachtlijsten dan is het belangrijk dat de cliënt niet tussen wal en schip terecht komt.
Wetenschappelijk onderzoek geeft aan dat juist in deze tussen fases het juist slechter gaat met de cliënt. Mijn praktijk staat open voor iedereen die om hulp vraagt. Kinderen en volwassenen zijn welkom om te praten over hun gedachten over suïcide, of de suïcide poging. Dit altijd in overleg met ex-behandelaars en/of huisarts. Verder biedt ik ondersteuning aan mensen met een levensbedreigende ziekte (zoal bijvoorbeeld kanker). Therapeutisch kan ik faciliteren als u in behandeling bent, en bestraald wordt of een chemokeur ontvangt. Hypnotherapie kan ontspanning bieden, inzicht in processen- en ook antwoorden op levensvragen. Ruime ervaring met het begeleiden van mensen die door hun fysieke ziekteproces heen zijn en op de drempel staan van het oppakken van een nieuw leven, soms met een nieuw lichaam, dat anders of veranderd is. Uiteindelijk kunt u bij mij terecht voor ondersteuning in een terminale fase, ter voorbereiding van het einde van het leven. Dit kan individueel of met de familie samen. Gesprekken kunnen worden aangegaan over onzekerheden, zingevingsvragen, en het leven na de dood.
In een rustige en vertrouwde omgeving bent u welkom in mijn praktijk in Den Haag voor therapie op maat.
Het Prikkelbare Darm Syndroom
Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een veel voorkomende kwaal, die gepaard gaat met buikpijn in combinatie met obstipatie (verstopping) of diarree, dan wel een afwisseling hiervan. PDS gaat verder gepaard met klachten als een opgeblazen gevoel in de buikstreek, winderigheid, opboeren, lusteloosheid en vermoeidheid.
Mensen met prikkelbare darmen zijn vaak gevoelig voor bepaalde voedselcomponenten, spanningen en emoties. Medicijnen die PDS genezen zijn er niet. Alleen de symptomen kunnen hiermee enigszins worden onderdrukt.
Rouw- en verliesverwerking
Rouwen gaat gepaard met verdriet, boosheid, angst, jalousie, schuld en schaamte. Soms gebeurt het dat deze emoties de overhand krijgen, waardoor je het gevoel hebt dat je niet meer jezelf kunt zijn. Je raakt uit balans en emotioneel in de war. Mijn begeleiding is erop gericht inzicht te geven in deze gevoelens, zodat je jezelf beter leert (her)kennen. De therapie is gericht op volwassenen (overlijden van geliefde, scheiding, ontslag, missen van een lichaamsdeel, materieel bezit) en op kinderen (waarbij de ontwikkeling zo goed mogelijk doorgang mag krijgen). Bij kinderen is van belang dat een Therapeut sterk emphatische vermogens heeft en echt in de huid van het kind kan kruipen, en tegelijkertijd de volwassen mens kan blijven voor de veiligheid en warmte voor het kind.
Men zegt wel eens: tijd heelt alle wonden. Bij rouw is de tijdsfactor zeker belangrijk, maar nog belangrijker is het hoe men die tijd invult. Het verdriet om een ingrijpend verlies gaat niet zomaar voorbij. Een rouwproces vraagt heel veel inspanning en keihard werken. Er zijn veel rouw theorieën die een goed inzicht geven in wat nodig is bij rouw en wat men kan verwachten. Met name de vier rouwtaken zoals deze zijn beschreven door de Amerikaanse psycholoog J. Worden kunnen worden ingezet. Deze zegt dat er bij rouw – de aanpassing aan verlies – vier basistaken Het is van belang dat de rouwende deze taken voltooit wil het verlies een plek kunnen krijgen. Niet afgemaakte rouwtaken kunnen verdere groei en ontwikkeling belemmeren. De taken hebben geen specifieke volgorde, maar er is wel een zekere volgorde voorgesteld in de omschrijvingen. Zo kan men bijvoorbeeld niet met de emotionele gevolgen van een verlies omgaan als men ontkent dat het verlies heeft plaatsgevonden. Rouw is een proces en geen toestand. Het kost dan ook moeite om de vier taken te doorlopen, het veronderstelt activiteiten van de betrokkene zelf, maar ook impliceert het de mogelijkheid van externe beïnvloeding.
Vier rouwtaken
We herkennen, zowel bij kinderen als volwassenen, vier rouwtaken:
• Erkennen dat het overlijden en het verlies heeft plaatsgevonden.
• Herkennen van de pijn die bij het verlies hoort.
• Verkennen van het nieuwe leven zonder de overledene.
• Verbinden door het durven aangaan van nieuwe relaties. Het aan kunnen gaan van nieuwe relaties heeft sterk te maken met het vinden van de juiste plaats voor de overledene in het psychologisch leven van de nabestaande – een plaats die belangrijk is, maar ook ruimte laat voor anderen. Het is een grote misvatting te denken dat je de overledene moet ‘loslaten’. Dat hoeft helemaal niet. Je overleden dierbare mag gewoon een rol blijven spelen in je leven. Sterker nog, door de overledene mee te nemen in het dagelijks leven, te integreren, ontstaat er ook weer ruimte voor anderen.
Gedicht uit “Doodgewoon”
Als je nou eens niet kon sterven
Als je nou eens niet kon sterven,
Zou je dan op zwemles gaan?
Van de hoge duikplank duiken?
Zeilen zonder zwemvest aan?
Op de hoogste bergen klimmen?
Op de smalste richels staan?
Langs de diepste kloven lopen?
Was daar dan nog wel wat aan?
Als je nou eens niet kon sterven?
Was vakantie dan nog fijn?
Zou je je nog steeds verheugen
Op dat reisje met de trein?
Zou je van het strand genieten?
Van de zee, de zonneschijn?
Van de ijsjes, van de frieten?
Zou de dan gelukkig zijn?
Radio-interview over rouw- en verliesverwerking
Beluister hieronder een radio-interview met Yvonne van der Zalm over rouw- en verliesverwerking met de titel “Sterven is niet het einde”.
Sterven is niet het einde
https://soundcloud.com/yvonnevanderzalmMet volwassenen
Je kunt op vele manieren verliezen tegenkomen: het overlijden van een dierbare, je baan kwijtraken, echtscheiding, je gezondheid verliezen, je schoonheid. Of je kunt jezelf verliezen.
Je kunt op vele manieren verliezen tegenkomen: het overlijden van een dierbare, je baan kwijtraken, echtscheiding, je gezondheid verliezen, je schoonheid. Of je kunt jezelf verliezen. Je kunt rouwen om wat je hebt verloren, maar je kunt ook rouwen om wat er niet is geweest. Als het leven je bijvoorbeeld niet heeft gegeven wat je ervan had verwacht. Begeleiding helpt je in contact te komen met wat diep verborgen leeft en waar je niet bij kunt.
Kinderen en jongeren in rouw
Kinderen en jongeren rouwen even krachtig als volwassenen. Er zijn echter wel verschillen tussen volwassenen en kinderen. Kinderen uiten hun gedachten en gevoelens vaak op een andere manier dan volwassenen. Ze ‘zeggen’ veel in hun gedrag, spel en tekeningen en niet zozeer in een goed gesprek. Ze zijn niet altijd in staat zulke grote gevoelens en gedachten in woorden uit te drukken. Kinderen zijn afhankelijk van volwassenen daarom kunnen ze enerzijds ongevoelige vragen stellen zoals ‘wie brengt me nu naar ballet’ als een ouder net overleden is en anderzijds juist hun ouders niet willen confronteren met hun eigen verdriet en stiekem in hun bedje huilen. Bovendien kunnen kinderen doorgaans niet lang pijn achter elkaar verdragen en rouwen zij als het ware in brokjes. Zo kunnen zij eerst diep verdriet tonen en even later vrolijk voetballen. Dan krijgt men wel eens de indruk dat kinderen niet rouwen
Sommige kinderen raken sterk in zichzelf gekeerd of storten zich op hun schoolwerk, anderen gaan zich agressief of druk gedragen. Soms krijgen kinderen lichamelijke klachten als buikpijn of vallen terug in hun ontwikkeling.
Rouw tijdens de ontwikkeling
Kinderen zien door hun cognitieve en emotionele ontwikkeling steeds weer met nieuwe ogen wat ze hebben meegemaakt in hun leven. Nieuwe kennis over de dood kan nieuwe gevoelens met zich meebrengen. Steeds weer moeten kinderen zich dus opnieuw verhouden tot wat ze hebben ervaren. Het kan daarom heel goed dat kinderen jaren na het sterven door heftige rouw worden overvallen. Niet omdat ze het daarvoor niet verwerkt zouden hebben of verstopt hebben maar omdat ze er meer van kunnen begrijpen.
Stichting Achter de Regenboog
Sinds 2006 ben ik Vrijwilliger bij Stichting Achter de Regenboog
Stichting Achter de Regenboog ondersteunt sinds 1993 kinderen en jongeren bij het verwerken van het overlijden van een dierbare, zodat deze ingrijpende gebeurtenis geen belemmering vormt om een gezond volwassen bestaan op te bouwen.
Ik ondersteun in het begeleiden van kinderweekenden bij deze Stichting.
Stemexpressie
Ik heb mijn wijsheid gehaald bij verschillende professionals op het gebied van werken met de stem. Ten eerste Marius Engelbrecht uit Den Haag. Bij hem heb ik een jaartraining en verdiepingsjaar, workshops, zomerweken en avonden gevolgd, om me te bekwamen in het stemwerk. Later ben ik een meer sjamanistische wijze gaan toevoegen aan het stemwerk. Bij SoulVoice van Marinet Koeman heb ik de intensiteit mogen ervaren van de diepte van het werk door gebruik te maken van een diepe buikademhaling, en het gebruik van heling op het lichaam door middel van mijn eigen stem te gebruiken richting het lichaam van de ander. Op deze manier ben ik zelf mijn workshops gaan aanbieden, elke keer een ander thema, wat zich aandient kan worden aangeboden. Elke maand is er een mogelijkheid om deel te nemen aan Zielenstem Klinken voor vrouwen. De Locatie is op Scheveningen. Tevens biedt ik therapeutische sessies aan, 1 op 1, om de stem zelf te ontwikkelen of dat er heling nodig is en begeleiding via de stem. Ook mensen die zich meer willen profileren/presenteren, meer ruimte willen innemen, hebben baat bij werken met de stem. Dit vindt altijd plaats in een aparte ruimte waar veel geluid gemaakt kan en mag worden.
Relatietherapie
Welke factoren beïnvloeden mijn relatie? Hoe gezond is mijn relatie? Hebben u en uw partner problemen in uw relatie? Wilt u uw relatie graag verbeteren, maar komen u en uw partner er samen niet meer uit? Zoekt u hierbij ondersteuning en begeleiding? Dan is relatietherapie wellicht iets voor u?
Wat is relatietherapie
Welke factoren beïnvloeden mijn relatie? Hoe gezond is mijn relatie? Hebben u en uw partner problemen in uw relatie? Wilt u uw relatie graag verbeteren, maar komen u en uw partner er samen niet meer uit? Zoekt u hierbij ondersteuning en begeleiding? Dan is relatietherapie wellicht iets voor u?
Relatietherapie kan een uitkomst bieden als u vastloopt in uw relatie en u en uw partner er samen niet meer uitkomen. Problemen die onder andere aan de orde kunnen komen in de therapie kunnen zijn:
• Waar staan we in onze relatie? Hoe kunnen we preventief zorg dragen voor onze intieme relatie?
• We hebben veel ruzie. En de periodes tussen de ruzies worden steeds korter.
• Onze ruzies escaleren, nochtans gaat het meestal over kleinigheden.
• Ik wil met mijn partner over mijn problemen praten, maar daar komt nooit iets van terecht.
• We leven al jaren naast elkaar heen. Ieder heeft zijn eigen leven. Heeft deze relatie nog wel zin?
• We begrijpen elkaar niet meer.
• We worden geconfronteerd met ernstige seksuele problemen.
• We zitten in een spiraal van steeds heviger wordende emotionele discussies.
• Ik vind dat alles op mij neer komt, we komen niet tot een goede werkverdeling van allerlei huishoudelijke taken.
• Mijn partner is zo gesloten en ik wil graag van alles met elkaar bespreken, en dat lukt niet. Op die manier groeien we steeds verder uit elkaar.
• Mijn partner gaat vreemd.
• Hoe langdurige relaties boeiend houden? Hoe kan ik mijn relatie verdiepen?
• Onze ruzies escaleren, er vallen soms rake klappen, hoe gaat dat aflopen?
• Ik twijfel aan mijn relatie. Heb ik te hoge verwachtingen? Wanneer is een relatie goed genoeg?
• Mijn partner wil scheiden, maar ik niet. Wat is voor mij een leefbaar scheidingsverhaal? Ik voel me hopeloos, angstig, verlaten, maar ook kwaad en agressief. Hoe ga ik daar mee om? Hoe moet het met de kinderen? Is er nog hoop?
• Ik wil scheiden, maar mijn partner niet. Hoe kan ik mijn twijfels, angst, schuldgevoelens, verantwoordelijkheid hanteerbaar maken?
• Bij het begin van een volgende relatie: een samengesteld gezin, stiefouders, stiefkinderen. .
Relatie problemen of relatie verdieping
Vaak wordt relatietherapie ingezet als laatste redmiddel: de partners staan eigenlijk al op het punt om uit elkaar te gaan, maar geven de relatie door middel van therapie nog een laatste kans. Echter, hoe langer u wacht met het aanpakken van een moeizame relatie, hoe complexer de problemen kunnen worden. Relatietherapie is dan ook niet alleen bedoeld als laatste strohalm, het kan bijvoorbeeld ook dienen als middel tot verdieping van een relatie. Tijdens relatietherapie kan ook duidelijk worden dat u en uw partner er alsnog voor kiezen om de relatie te beëindigen, of om een zogenaamde “proefscheiding” aan te gaan. In dat geval kunt u binnen de therapie ook begeleid worden om dit proces zo soepel en respectvol mogelijk te laten verlopen.
Relatietherapie kan ook preventief werken. Heel wat afspraken worden zowel bewust als onbewust gemaakt. Hoe gaat u op een dieper niveau met uw partner om? Hoe praat u met elkaar? Hoe lost u conflicten op? Inzicht in al deze processen kan relatie verdiepend werken en heel wat leed besparen.
Verslavingen
Het is belangrijk om te benoemen wat mogelijke verslavingen kunnen zijn. Ik noem de volgende: alcohol, drugs, workaholic, psychologische verslaving (verslaafd aan zorg geven), emotinonele verslaving, medicijnverslaving (pijnbestrijding etc.), sexverslaving, verslaving aan geestverruimende middelen. Merkt u dat u door uw verslavingsgevoeligheid, u minder energie heeft, vergeetachtig bent of slechter presteert op uw werk? Verliest u sociale contacten of heeft u lichamelijke klachten? Dan is het tijd om daar meer aandacht aan te geven. U kunt dat met mij, samen doen.
Ervaringsdeskundigheid
Mijn ervaring is mijn leven tot nu toe. Ik ben open over mijn verslavingsgevoeligheid. Dat kan, omdat ik door een pittig proces heen ben gegaan. Ik heb een nieuw leven gekregen, en dat wil ik delen met anderen. Door open te zijn, in kwetsbaarheid en gelijkwaardigheid, daardoor komt er een helingsproces op gang. Mijn uitgangspunt is om te verbinden, vanuit gelijkwaardigheid. Mijn persoonlijke ervaring is dat alles mogelijk is, als je maar eerlijk durft te zijn. Ik rijk je mijn handen aan, die verbonden zijn met mijn hart. Je hebt moed nodig om dit proces aan te gaan. Ik weet dat het mogelijk is om jezelf te hervinden, en dat je je volledige potentieel mag leven, zonder verslaving, zonder onderdrukking van wie je in werkelijkheid bent op zielsniveau. Ik weet, dat alles dat je al gedaan hebt op gebied van persoonlijke ontwikkeling in versnelling komt, als je begrijpt, inzicht krijgt wat er achter je verslaving zit. Je gaat meer de waarde zien van wat tot nu toe te weinig aandacht heeft gehad. Door jouw verslaving is je zelfwaardering steeds minder geworden.
Jouw ware potentie die geleefd wil worden leeft in een schaduw, het masker draagt je misvormde realiteit. Wie verdriet toegeeft laat de pijn smelten. Misschien heb je een periode achter de rug dat je je flinkheid moest laten zien, je hebt je aangepast en bent niet jezelf geweest. Het wordt tijd om jezelf te bekennen in het nu, en te beleven wat werkelijk de bedoeling is voor jou. Je hebt geen rust van binnen of bent afhankelijk van derden. Het wordt tijd dat je jezelf goedkeuring gaat geven. Om het leven van uit ledigheid, oppervlakkig leven, opgevuld door de buitenwereld, om te keren naar de acceptatie van jezelf, in verbinding met je hart. Om te mogen leven vanuit je volle potentieel. Van escape naar doen activeren. De Kunst om weer in het goede van het leven te geloven. Ook na kliniek-opname is begeleiding mogelijk.
Professionele Therapeutische deskundigheid vanuit gelijkwaardigheid
Ervaringsdeskundige begeleiding, privacy gewaarborgd, aangesloten bij een beroepsvereniging (geheimhoudingsplicht), professioneel HBO geschoolde Therapeut. Bij aanvullende verzekering mogelijk gedeeltijke betaling van consult. Afhankelijk van verzekeraar, bij aanvullende verzekering, vergoeding mogelijk. Ook na kliniek-opname is begeleiding mogelijk.